Kombucha ¿Qué es?
És probable que hagis vist ampolles de kombucha al prestatge de el teu supermercat o botiga local d'aliments saludables. Sol portar termes com «probiòtic» i «salut intestinal» escrites en l'etiqueta.
La frase clau per definir la kombucha seria «Probiòtic elaborat a partir de te fermentat»
Va començar a guanyar popularitat a principis de la dècada dels 90, a Califòrnia, com un tònic saludable que que estimula el sistema immunològic.
Moltes persones ho trien sobre els refrescos superindustrials, com a refresc saludable. Fins i tot ha començat a aparèixer com una alternativa, refrescant i sense alcohol, a la cervesa i el vi.
És una beguda fermentada, igual que la cervesa o el vi, però no es considera una beguda alcohòlica, encara que pot contenir petites quantitats d'alcohol inferiors al 0,5 %. Això és així perquè els llevats consumeixen sucre transformant-lo en alcohol i CO₂. Posteriorment els bacteris metabolitzen l'alcohol eliminant gairebé totalment el seu contingut. Aquesta és la gran diferència entre kombucha i la resta de begudes fermentades.
A Filgut utilitzem tancs de 50 i 100 litres d'acer inoxidable, on fermentem durant uns 25-30 dies.
El llevat es «menja» gairebé tot el sucre, un procés que deixa petites quantitats d'alcohol com a subproducte. Al seu torn, el bacteri s'alimenta de l'alcohol i el descompon, assegurant que la majoria dels lots de kombucha no tinguin més de 0,5 per cent d'alcohol per volum.
SOBRE EL SCOBY
És un cultiu simbiòtic de bacteris i llevats, denominat «SCOBY» o «mare». És una cultura viva que s'assembla a un gran disc tou com una tapa de fong i és similar a la «mare» que trobaràs en ampolles de vinagre de poma sense filtrar.
El SCOBY és la clau per fer aquesta divertida i saludable beguda.
El scoby es forma com una gruixuda pel·lícula gelatinosa sobre de la kombucha a mesura que fermenta, per protegir el líquid de l'exterior.
Se ha calculado que un humano tiene cerca de 37 billones (millones de millones) de células corpóreas y por cada una de ellas hay cerca de 1,3 bacterias, osea, 48 billones de bacterias. El número de virus ronda los 60 billones. Además, en el cuerpo habitan varios miles de millones de hongos y millones de ácaros», según Edgardo Moreno, micro-biólogo especialista en Inmunología, Micro-biología Celular y Enfermedades infecciosas. Estas ayudan en muchos procesos de nuestro metabolismo o nos protegen de la acción de otros microorganismos que sí podrían resultar dañinos.
El Bacteriosapiens, amb habitualment més de 2 kg de bacteris en un ésser humà saludable, és un organisme complex que obté aliment a nivells microscòpics. Com a tal, les microdosis de nutrients poden ser suficients per subministrar el que el nostre cos necessita, sempre que estiguin bio-disponibles i s'assimilin fàcilment. L'ús de la kombucha com a tònic habitual serveix millor a l'organisme en proporcionar nutrients assimilables de manera eficient.